Grécke špeciality

Grécke špeciality

Zreteľné v histórii a prekryté pobrežím Stredozemného mora, je Grécko domovom niektorých z najkvalitnejších jedál a surovín na svete. Ukážeme Vám teda tradične grécke jedlo spolu s pohárom ouza. Grécko je už dávno obľúbenou destináciou pre rodinnú dovolenku s krásnymi modrými vodami, plážami vhodnými pre deti a bohatou ponukou chutných jedál.

Základom akéhokoľvek gréckeho jedla sú klasické ingrediencie, ako je tzatziki (jogurt, uhorka a cesnak), melitzanosalata (baklažán) a fava (krémová hrášková pasta). Ale úchvatná taramasalata (korenená pasta z ryby) je nevyhnutná. Táto krémová zmes ružovej alebo bielej ryby so zemiakovým alebo chlebovým základom je najlepšia s kvapkou panenského olivového oleja alebo s kyslosťou citróna. Táto južanská krajina je známa určite aj pre svoje olivové oleje s príchuťou rozmarínu, či olivy a klasický olivový olej. Gréci pestujú olivy už tisícročia… niektorí dokonca hovoria, že Aténa dala olivovník mestu Atény, a tak získala priazeň obyvateľov tohto mesta. Grécke jedlá sú sprevádzané miestnymi olivami, niektoré sú nakladané vo výdatnej morskej soli, iné sa jedia ako vrásčite guličky priamo zo stromu. Podobne sa olivový olej, nazývaný aj elixír Grécka, používa vo varení a šalátoch vo veľkej miere, a dochucuje tak väčšinu pokrmov a jedál. Mnohé taverny používajú svoj vlastný olej, ktorý je lisovaní v mnohých rodinných podnikoch.

Každá oblasť v Grécku, ba v skutočnosti každá domácnosť, má svoje rozdiely na tomto klasickom jedle zvanom dolmády. Sú to klasické rolády z ryže obalené v hroznových listoch. Konzumované môžu byť ako prstové jedlo, niektoré plnené listy viniča obsahujú mleté ​​mäso a dlhozrnnú ryžu, iné sú jednoducho kombináciou tymianu, kôpru, feniklu, oregana, a vytvárajú tak ideálne jedlo aj pre vegetariánov. Ďalšou klasickou pochúťkou je moussaka. Variácie moussaky sa nachádzajú v celom Stredomorí a na Balkáne, ale ikonická grécka pečená miska je založená na vrstvách. Postupne sa tu strieda slaný baklažán, mleté ​​mäso, vyprážaný cesnak, cibuľa a ochucovadlá ako škorica a korenie, trochu zemiakov a potom ako finále strúhaný syr a bešamelová omáčka. Gréci sú majstrami mäsa na grilovanom dreve a pražených rôznych druhov hovädzieho, kozieho alebo jahňacieho mäsa. Souvlaki patria stále medzi najobľúbenejšie grécke rýchle občerstvenie. Sú vlastne podobné nášmu ražniči. Môžu byť súčasťou gyroskopi, ako špízované mäsové varianty zabalené v pitta chlebe s paradajkami, cibuľou a tzatziki. V taverne dominuje miestne jahňacie a bravčové mäso vo voľnom výbehu, aj keď je obľúbená aj kozie mäso, ale najmä kozí syr. Ryby sa v pobrežnej taverne jedia miestnymi obyvateľmi už od dávnych čias. Ryby a kalamáry, čerstvé zo Stredozemného mora a Egejského mora, sú neuveriteľne chutné a varené s minimálnymi úpravami – grilované celé a nakladané v citrónovej a olejovej zálievke. Chutné menšie ryby, ako sú parmica červená a sardinky sú ideálne ľahko vyprážané ako pochúťka pomedzi hlavné jedlá.

Kolokythokeftedes sú placky alebo ľahko vyprážané guľky. Nezabudnite vyskúšať tieto delikatesy akonáhle dostanete na to šancu. Guľky sú zvyčajne vyrobené zo strúhanej alebo mletej cukety zmiešanej s kôprom, mätou alebo inými mimoriadne tajnými kombináciami korenia. Spárované s tzatziki, kvôli chladnej sviežosti, tvoria absolútne výnimočnú pochúťku. Pozdĺž prístavov sa chobotnice podávajú najmä grilované alebo marinované, a to ako jemné predjedlo alebo ako hlavný chod, kedy sa dusia vo vínnej omáčke a sú podávané s cestovinami.